fbpx

Sales territory

In sommige bedrijven heeft elke verkoper de verantwoordelijkheid over een bepaald gebied. Dat gebied noemen we een sales territory en is vaak een geografisch gebied, maar het kan soms ook om een specifieke groep klanten of een bepaalde productcategorie gaan. De verkoper focust zich dan op dit gebied om zowel nieuwe klanten te zoeken als bestaande klanten te onderhouden.

De voordelen van een sales territory

Door de verkopers een apart gebied te geven, zal elke verkoper evenveel kansen en druk hebben tijdens hun verkoop. De verkopers zullen ook zich ook minder ver moeten verplaatsen, wat zowel kosten als tijd uitspaart. Daarnaast kan de verkoper ook rekening houden met eventuele behoeften die in dat bepaald gebied aanwezig zijn. Met sales territories voorkomt u ook dat verschillende verkopers zich focussen op dezelfde lead.

Soorten gebieden

De sales territories kunnen worden bepaald aan de hand van verschillende data:

  • Geografisch: u kunt gebieden afbakenen door bepaalde steden of regio’s aan te duiden per verkoper of team.
  • Inwoners: als er een groot verschil is in het aantal inwoners van de verschillende steden of regio’s, kunt u gebieden aanduiden die ongeveer eenzelfde aantal inwoners hebben. Deze worden vaak gecombineerd met de geografische gebieden.
  • Waarde van de klant: als het bedrijf bestaat uit verkopers met verschillende niveaus, kunt u grote klanten eerder geven aan meer ervaren verkopers en de kleinere klanten door de nieuwe verkopers laten verwerken.
  • Producten: als het bedrijf verschillende producten of diensten verkoopt, kan u de soorten verdelen over de verkopers. Elke verkoper houdt zich dan bezig met een bepaald product.
  • Alfabetisch: een andere optie is om de naam van de klant alfabetisch te ordenen en zo de klanten te verdelen over de verkopers.

Ontdek meer sales termen.

Sales quiz

Hoe sterk is uw sales kennis? Daag uzelf uit en krijg inzicht in uw verkoopskills!

Whitepaper

Nog meer weten? Download onze whitepaper laat u inspireren door 5 nuttige sales tips.

Nieuwsbrief

Blijf bij met de laatste sales ontwikkelingen door middel van onze nieuwsbrief.