fbpx

Buyer persona

Het is uitermate belangrijk om een doelgroep te bepalen voor uw aanbod. Maar, om uw doelgroep effectief te bereiken is het ook essentieel dat u hen goed begrijpt en ook exact weet hoe deze groep mensen eruit ziet. Het opstellen van een buyer persona kan hierbij als een groot hulpmiddel dienen. We verklaren.

Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een semi-fictief profiel dat als de ideale klant voor uw doelgroep wordt beschouwd. Het gaat om een soort archetype met een concrete beschrijving van enkele eigenschappen. Vaak hebben bedrijven meerdere personae voor bijvoorbeeld verschillende soorten producten, met verschillende doelgroepen in het achterhoofd. Een buyer persona is nuttig omdat:

 • Het staat bedrijven toe om een gezicht op hun doelgroep te plakken en hen te begrijpen.
 • Doordat men het doelpubliek beter begrijpt, kunnen marketeers en verkopers hun communicatie en argumenten beter afstemmen op hun noden en wensen.
 • Hoe beter afgestemd de communicatie, hoe groter de kans dat het doelpubliek uw bedrijf in overweging neemt. Dit werd ook wetenschappelijk onderbouwd.

Mogelijke eigenschappen van een persona

Een buyer persona kan bestaan uit verschillende soorten eigenschappen zoals:

 • Algemeen profiel. Bijvoorbeeld een foto, het geslacht, de leeftijd, werk en/of opleiding, de woonplaats.
 • Persoonlijke eigenschappen. Bijvoorbeeld hoe introvert of extravert het profiel is en/of het gaat om een denker of doener.
 • Doelen en interesses. Denk hierbij aan wat de persoon wil bereiken, of wat hij of zij leuk vindt.
 • Uitdagingen en ergernissen. Waar ligt de persoon wakker van? Wat vindt hij of zij niet leuk?
 • Geassocieerde merken. Welke merken zijn typisch voor de persoon?
 • Een quote die de persoon inspireert,  of die weergeeft hoe de persoon leeft of denkt.

Een buyer persona creëren

Om een buyer persona te maken, voert u een onderzoek naar de doelgroep en wat er bij hen leeft. Zo kunt u de communicatie aanpassen op maat van dit profiel om de marketingaanpak te optimaliseren en om betere resultaten te boeken. We leggen in stappen hoe u een buyer persona kan creëren:
buyer persona maken

1. Ga op onderzoek uit

In deze eerste stap is data uw beste vriend. Ga op onderzoek uit: verzamel en analyseer data die te maken hebben met uw beoogde doelgroepen. Dit kan op twee manieren:

 • Start met een secundair onderzoek of desk research. Denk hierbij aan data over de doelgroep die u al ter beschikking heeft binnen uw bedrijf, zoals sales data en data uit het CRM.
 • Vul het secundair onderzoek aan met een primair onderzoek. Hierbij gaat u een nieuw onderzoek voeren, waarbij u nieuwe data verzamelt over het reilen en zeilen van uw doelgroep. Onderzoek de kanalen die ze gebruiken en waarover ze spreken. Dit kost iets meer tijd en moeite dan een secundair onderzoek, maar het is zeer waardevol.

2. Onderzoek patronen

Heeft u voldoende data en informatie verzameld? Dan komt het erop aan om gedragspatronen te vinden. Zoek naar zaken die bij uw doelgroep vaak voorkomen, en onderzoek waar ze helemaal niet mee bezig zijn. U leert uw doelgroep op een gegronde wijze kennen.

3. Bouw het profiel van uw persona

Op basis van de gevonden patronen en gelijkenissen kan u een semi-fictieve persoon creëren. Deze buyer persona zal een algemene representatie zijn van uw doelgroep, het fungeert als een kwalitatief gemiddelde van uw ideale klant. Bepaal welke mogelijke kenmerken relevant zijn voor uw product en doelgroep, en vul ze op basis van uw onderzoek in voor uw gevonden buyer persona. Het helpt ook om een foto toe te voegen, dit maakt uw doelgroep namelijk nog meer tastbaar.

Ontdek meer sales termen!

 

Sales quiz

Hoe sterk is uw sales kennis? Daag uzelf uit en krijg inzicht in uw verkoopskills!

Whitepaper

Nog meer weten? Download onze whitepaper laat u inspireren door 5 nuttige sales tips.

Nieuwsbrief

Blijf bij met de laatste sales ontwikkelingen door middel van onze nieuwsbrief.