fbpx

Sales forecast

Een sales forecast geeft een voorspelling weer van het verkoopvolume en de omzet van een lopend verkooptraject. Om zo’n voorspelling te maken, maakt u gebruik van verschillende data, namelijk van data van de huidige stand van zaken, van data uit het verleden en van ook toekomstige markttrends.

Waarom is een sales forecast nuttig?

Een sales forecast kan helpen bij het nemen van verschillende beslissingen en dat begint al bij de strategie op korte en lange termijn. De voorspelling kan helpen om de budgetten te bepalen, doelstellingen te verduidelijken of verdiepen, maar ook op het volledige salesproces te verbeteren.

Mogelijke input

Om zo’n voorspelling te doen, wordt vaak software gebruikt waarin allerlei data en informatie wordt vastgelegd. Er zijn ook verschillende strategieën om een sales forecast op te stellen, die elk beginnen vanuit andere data:

  • Leads. In deze strategie vertrekt de verkoper vanuit de leads in de sales funnel. Voor deze leads gaat de verkoper hun kans inschatten opdat ze klant worden.
  • Sales cycle. Deze strategie bekijkt hoe lang de sales cycle van het bedrijf gemiddeld duurt door elke stap van een verkoop bij te houden.
  • Intuïtie. Verkopers hebben vaak veel contact met een lead. Deze strategie gaat hiervan uit en gebruikt de inschatting van de verkopers. Dit is vooral handig als het bedrijf nog niet voldoende data heeft om de andere strategieën toe te passen. Maar, omdat er (nog) geen harde cijfers worden gebruikt, dient u hier voorzichtig mee om te springen.
  • Oudere data. Als het bedrijf, in tegenstelling tot de vorige strategie, wel veel data heeft die lang terug in de tijd gaan, kan het bedrijf deze data gebruiken. Zo kan de verkoper bijvoorbeeld veranderingen zien per periode.
  • Combinatie. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een complete forecast te doen. Dit omvat een combinatie van de bovenstaande strategieën. Door de verschillende methodes te gebruiken, kunt u een preciezere voorspelling doen.

Ontdek meer sales termen.

Sales quiz

Hoe sterk is uw sales kennis? Daag uzelf uit en krijg inzicht in uw verkoopskills!

Whitepaper

Nog meer weten? Download onze whitepaper laat u inspireren door 5 nuttige sales tips.

Nieuwsbrief

Blijf bij met de laatste sales ontwikkelingen door middel van onze nieuwsbrief.