fbpx

Sales Velocity

Een potentiële klant beweegt zich door de sales funnel om tot een aankoop te komen. De snelheid van die weg meten we aan de hand van de sales velocity of verkoopsnelheid. Met andere woorden, de sales velocity meet hoe snel het duurt voordat een potentiële klant inkomsten biedt aan het bedrijf. Door middel van deze meting kan het bedrijf de sales funnel bijsturen en optimaliseren waar nodig.

Sales velocity als hulp voor de sales forecast

Sales velocity kan ook een hulp bieden bij de sales forecast. Als het bedrijf weet hoe lang het proces van de sales funnel duurt, kan het ook beter inschatten hoe hoog de inkomsten zullen zijn binnen een bepaalde periode. U kunt de sales velocity eveneens berekenen op basis van de sales pipeline in plaats van de sales funnel.

Hoe berekent u de verkoopsnelheid van uw bedrijf?

Om de sales velocity te berekenen houden we rekening met vier elementen:

  • Het aantal kansen: de kansen slaan op de gekwalificeerde leads in de sales funnel of sales pipeline.
  • De waarde: hiermee bedoelen we de gemiddelde waarde van een verkoop of deal.
  • Sales win rate: om de win rate te berekenen deel je het aantal gesloten deals door het aantal kansen.
  • De lengte van de sales funnel: hoe lang de sales funnel of pipeline is zal een groot effect hebben op de uitkomst. Ideaal gezien is dit een vrij kort proces.

Deze elementen kunt u grotendeels vinden aan de hand van uw CRM. Eenmaal u deze waarden heeft, vermenigvuldigt u het aantal kansen met de gemiddelde waarde en de sales win rate. Deze uitkomst deelt u door de lengte van de sales funnel, zo bekomt u de sales velocity.

Is uw sales velocity lager dan gewenst? Dan kunt u proberen de vier bovenstaande elementen te verbeteren. Hiervoor zal u de kansen, de gemiddelde waarde of de win rate moeten verhogen. Als u eerder wil werken aan de lengte van de funnel, zal u deze moeten verkorten.

Ontdek meer sales termen.

Sales quiz

Hoe sterk is uw sales kennis? Daag uzelf uit en krijg inzicht in uw verkoopskills!

Whitepaper

Nog meer weten? Download onze whitepaper laat u inspireren door 5 nuttige sales tips.

Nieuwsbrief

Blijf bij met de laatste sales ontwikkelingen door middel van onze nieuwsbrief.