fbpx

Churn rate

Definitie

De churn rate of het klantverloop is het percentage van klanten dat een bedrijf verliest binnen een bepaalde periode. Hierbij gaat het om de klant die de klantrelatie stopzet. Een voorbeeld hiervan is het aantal abonnees dat hun abonnement stopzet binnen een bepaalde periode. Als een bedrijf wil groeien, moet de churn rate lager liggen dan het percentage klanten dat ze erbij kregen. Een ander synoniem voor klantverloop is afmeldingspercentage.

De churn rate voor uw bedrijf berekenen

De churn rate is vooral een belangrijke maatstaf voor bedrijven binnen markten met veel concurrentie, waar klanten gemakkelijk kunnen overstappen. Het klantverloop houdt echter niet enkel rekening met klanten die overstappen naar de concurrentie, maar ook met klanten die de klantrelatie stopzetten zonder overstap.

Om dit percentage te berekenen deelt u het aantal vertrekkende klanten in een bepaalde periode door het totaal aantal klanten in het begin van diezelfde periode. Of het verkregen percentage goed of slecht is, hangt sterk af van in welke markt het bedrijf zich bevindt.

 

Ontdek nog meer sales termen!

Sales quiz

Hoe sterk is uw sales kennis? Daag uzelf uit en krijg inzicht in uw verkoopskills!

Whitepaper

Nog meer weten? Download onze whitepaper laat u inspireren door 5 nuttige sales tips.

Nieuwsbrief

Blijf bij met de laatste sales ontwikkelingen door middel van onze nieuwsbrief.