fbpx

We krijgen vaak te horen van salesmanagers dat de verkopers de reden zijn van hun teleurstellende verkoopcijfers. In sommige gevallen klopt dit, maar vaak is er toch wat meer aan de hand. Als u succesvolle verkopers wilt, laat u uitspraken als “dat moet beter kunnen” beter achterwege bij een gesprek met uw sales medewerkers. Maar wat doet u dan beter wel als salesmanager en hoe draagt u bij aan het succes van uw verkopers? Reachers geeft u enkele tips.

De juiste klanten selecteren

Alle verkopers zijn opgeleid om producten en diensten te verkopen. Dat is een simpele en juiste redenering. Maar, het is helemaal niet efficiënt om uw verkopers zomaar in het wilde weg op pad te sturen naar klanten of prospects. Als salesmanager moet u op voorhand al weten waarin deze (potentiële) klanten geïnteresseerd zijn. Zo stuurt u geen verkopers af op bedrijven of particulieren die niets met uw product of dienst te maken hebben:

  • Als de verkopers naar het foute doelpubliek gestuurd worden, zal het niet als een verrassing klinken dat de cijfers tegenvallen.
  • Zorg er dus zeker voor dat u de juiste klanten selecteert.
  • Het is namelijk logisch dat geïnteresseerde klanten sneller geneigd zijn om uw product of dienst te kopen dan niet-geïnteresseerde klanten.

In het kort: succesvolle verkopers ontstaan niet zomaar. Als u de verkopers naar het juiste doelpubliek stuurt, zullen uw verkoopcijfers automatisch stijgen. Weet dus goed wie uw target market is en leer hen nauwgezet kennen.

Verkooptechnieken en verkoopplan

De juiste klanten selecteren zal al veel helpen, maar dat is natuurlijk niet het enige dat u kunt doen. De juiste verkooptechnieken bepalen en een goed verkoopplan opstellen zijn namelijk ook cruciaal om succesvolle verkopers te creëren.

Hierbij houdt u als salesmanager best in het achterhoofd dat u niet dag en nacht bezig hoeft te zijn met het opvolgen van de resultaten. Het is namelijk ook essentieel om uw verkopers te managen.

  • Wat u beter niet doet: hen onder druk zetten met inhoudsloze uitspraken zoals “uw verkoopcijfers moeten omhoog, of anders…”.
  • Wat u beter wel doet: ga in gesprek met uw verkopers.

Luister naar uw verkopers

Door in gesprek te gaan met uw verkopers, geeft u hen ook het gevoel dat ze bij u terecht kunnen met eventuele problemen. Als salesmanager is het één van uw taken om een luisterend oor te bieden aan uw verkopers en hun noden. Tenslotte zijn het de verkopers die elke dag op weg zijn om klanten en prospects te spreken en te overtuigen. Zij zijn dus ook degenen die dagelijks met problemen en obstakels geconfronteerd worden. Door te luisteren naar uw verkopers, kunt u als salesmanager gerichte oplossingen zoeken door bijvoorbeeld het verkoopplan of de verkoopstrategie te verbeteren. Enkel zo is het mogelijk om succesvolle verkopers te verkrijgen.

succesvolle verkopers infograph

In de verkoop is bezig zijn met cijfers cruciaal, maar bezig zijn met uw verkopers is mogelijks nog belangrijker. Reachers helpt u graag om succesvolle verkopers te creëren door middel van verkooptraining en/of coaching, zodat u als bedrijf kunt groeien.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief